Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με τίτλο: “Ξεκλειδώνοντας Ευκαιρίες για την Ευρώπη μετά το 2027: EUSAIR, Interreg και Πολιτική Συνοχής σε Κοινή Δράση” (“Unlocking Opportunities for Post-2027 Europe, EUSAIR, Interreg, and Cohesion Policy in Joint Action”) που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου – EUSAIR στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στις 7 Φεβρουαρίου 2025.
Στην υβριδική εκδήλωση, στην οποία συνδιοργανωτές ήταν η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου – EUSAIR (ΕΥΣΣΑΕ, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών) και η Ειδική Υπηρεσία (ΕΥ) «Interreg 2021-2027», συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα τα οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με άξονα το μέλλον της πολιτικής συνοχής, της Ευρώπης και των Προγραμμάτων Interreg, ενώ παράλληλα μπορούσαν να θέσουν και τα ερωτήματά τους.
Την εκδήλωση άνοιξαν οι σημαντικές ομιλίες της κ. Α. Ζέρβα, Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας (ΕΥ) Συντονισμού του Σχεδιασμού της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής – ΕΥΣΣΑΕ, της κ. Μ. Νεζερίτη, Προϊσταμένης της ΕΥ INTERREG 2021-2027, της κ. Μ. Κωστοπούλου, Προϊσταμένης Μονάδας Α της ΕΥΣΣΑΕ, καθώς του κ. G. Kittel και H. Sundblad Schaefer (διαδικτυακά), υπεύθυνων για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ομάδα EUSAIR (ΕΕ, DG Regio), που αναφέρθηκαν στα “Αποτελέσματα της Διαβούλευσης για την Πολιτική Συνοχής και το Μέλλον των προγραμμάτων Interreg μετά το 2027“.
Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι αναλυτικές εισηγήσεις για τη Μεθοδολογία και τα Αποτελέσματα της διαβούλευσης με φορείς και πολίτες για το μέλλον του Interreg (Harvesting Report Post 2027) των επιλέξιμων περιοχών των τριών (3) διασυνοριακών προγραμμάτων Interreg Ελλάδα-Αλβανία, Interreg Ελλάδα-Ιταλία και Interreg Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία, από στελέχη της ΕΥ / ΚΓ των σχετικών προγραμμάτων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΥ Interreg 2021-2027 και των οποίων οι χώρες συμμετέχουν στην EUSAIR.
Η έμπρακτη συνεισφορά στη Στρατηγική Αδριατικής – Ιονίου εκφράστηκε μέσα από τις παρουσιάσεις των επικεφαλής δικαιούχων σημαντικών έργων Interreg που υλοποιήθηκαν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο τόσο των παραπάνω τριών προγραμμάτων όσο και του προγράμματος ADRION, που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τους τέσσερις (4) Πυλώνες (θεματικές προτεραιότητες) της Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου. Ειδικότερα, τα έργα CheeseCult και ECOfish (Interreg Greece-Albania), παρουσίασε ο κ. Ι. Σκούφος (Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), το έργο CoHeN (Interreg Greece-Italy), η κ. Φρ. Γεώρμα (Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας), το έργο BOPRES (Interreg Greece-North Macedonia), η κ. Π. Χριστοπούλου (Υπεύθυνη Τμήματος Ευρωπαϊκών Έργων Δυτικής Μακεδονίας) και το έργο NEORION (Interreg ADRION), ο κ. Ν. Νικητάκος (Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας, Εμπορίου και Μεταφορών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε σχετική συζήτηση, την οποία συντόνισε η κ. Κ. Θεμελή, Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος ADRION.
Άλλες παρουσιάσεις περιελάμβαναν θέματα για το “Μέλλον της πολιτικής συνοχής – Μακροπεριφερειακές στρατηγικές και στρατηγικές της θαλάσσιας λεκάνης της ΕΕ” (κα B. Liepa, Υπεύθυνη έργου, Interact, Μακροπεριφερειακές στρατηγικές, Προγράμματα που υποστηρίζουν MRS), την “Έρευνα για την πολιτική συνοχής και την EUSAIR μετά το 2027″ (κα E. Kos, Επικεφαλής του στρατηγικού έργου “EUSAIR FACILITY POINT” του προγράμματος ADRION), την “Αξία της συμμετοχής των πολιτών σε μακροπεριφερειακές στρατηγικές” (κ. M. Barabas, Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Σώματος της Βουδαπέστης, Δίκτυο Danubiana), καθώς και θέματα που αφορούν το Συμβούλιο της Νεολαίας EUSAIR. Τη διοργάνωση έκλεισε η κ. Μ. Κωνσταντοπούλου, Εθνική Συντονίστρια της EUSAIR στη χώρα.
Την Ημερήσια Διάταξη της εκδήλωσης (στα αγγλικά) μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.