A+ | A- | Reset

Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2013

english rgb claimΗ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» συμμετείχε στους εορτασμούς της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (European Cooperation Day), που τιμήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνοντας μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο όλων των Προγραμμάτων, τη διαχειριστική ευθύνη των οποίων φέρει.
Η Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου INTERACT, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την προβολή της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει στην ανάπτυξη των διασυνοριακών περιοχών σε ένα ευρύ κοινό και όχι απλά στους δυνητικούς Τελικούς Δικαιούχους, που έως τώρα αποτελούσαν το κοινό-στόχο των επικοινωνιακών ενεργειών των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.
Συνολικά συμμετείχαν 72 Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και οργανώθηκαν περισσότερες από 280 εκδηλώσεις σε 40 χώρες. Ανάμεσά τους, και σε συνεργασία πάντα με τις εθνικές αρχές των γειτονικών κρατών, καθώς και τις κατά τόπους Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν και τα Προγράμματα «Ελλάδα-Βουλγαρία», Ελλάδα-Κύπρος», «Ελλάδα-Ιταλία», «Ελλάδα-Αλβανία» και «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Συγκεκριμένα:

 • Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» διοργανώθηκε διαγωνισμός φωτογραφίας και έκθεση επιλεγμένων φωτογραφιών στην Κομοτηνή και το Κάρτζαλι. Μετά την επιτυχημένη έκθεση στη Κομοτηνή (13-19/09/2013), που συμπεριέλαβε και την επίσημη τελετή βράβευσης των υποψηφίων που απέσπασαν τις δύο πρώτες θέσεις, η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Promoting the beauty of the cross border area and its people - Προωθώντας την ομορφιά της διασυνοριακής περιοχής και των ανθρώπων της» μεταφέρθηκε στο Κάρτζαλι της Βουλγαρίας για το χρονικό διάστημα 20-23/09/2013. Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στο Κάρτζαλι (20/09/2013) πραγματοποιήθηκε και η βράβευση του τρίτου νικητή. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, που ξεπέρασε τους 1000 επισκέπτες, είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για παράταση της έκθεσης κατά μια εβδομάδα (έως 29/09/13). Τόσο ο διαγωνισμός όσο και οι εκθέσεις φωτογραφίας πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (European Cooperation Day) με σκοπό να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών των διασυνοριακών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1 Raina Prahova Lazarka 1ο βραβείο: Raina Prahova
2 Stergios Tsiokas Multicultural afternoon coffee 2ο βραβείο: Στέργιος Τσιόκας
3 Alexander Karadzov Autumn fairy tail 3ο βραβείο: Alexander Karadzov

       

 • Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013» διοργανώθηκε επίσης διαγωνισμός φωτογραφίας. Μετά τη μεγάλη επιτυχία πέρυσι, το Πρόγραμμα συμμετείχε στην Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2013. Στις 19 Ιουλίου 2013, ανακοινώθηκε επίσημα ο Διαγωνισμός και περιοδεύουσα Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: “We belong Here: Life, people and nature in the cross-border area”. Συμμετοχές μπορούσαν να υποβληθούν σε ψηφιακή μορφή, έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2013. Περισσότεροι από 60 κάτοικοι των δύο χωρών απέστειλαν 251 συμμετοχές. Ο διαγωνισμός κρίθηκε στη δημιουργικότητα, την έμφαση στο διασυνοριακό χαρακτήρα και την ποιότητα των φωτογραφιών από τρεις εμπειρογνώμονες της Διαχειριστικής Αρχής, του Υπουργείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη γειτονική χώρα και της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας. Οι εβδομήντα (70) φωτογραφίες με την υψηλότερη κατάταξη και τριάντα (30) φωτογραφίες, που επιλέχθηκαν από την ΚΤΓ στην κατηγορία Τιμητική Μνεία, εκτέθηκαν στην Έδεσσα (20 -26 Σεπ. 2013, Σισαμοτριβείο Αρδίτσογλου), στην Οχρίδα (7 - 14 Οκτ. 2013, Ηouse of Culture “Gligor Prlicev”) και στα Σκόπια (25 Νοε. – 11 Δεκ. 2013, EU Info Centre).
1st winnefr Lake prespes Aminteo 1ο βραβείο: Τρύφων Κίτσος
2nd winner Igor Jankovski - House in Zovic 2ο βραβείο: Igor Jankovski
3rd winner Before the Storm Lake Vrytton Pella 2 Batantzis 3ο βραβείο: Γιάννης Μπαταντζής

 Περισσότερες πληροφορίες – VISIBILITY KIT FOR ETC DAY 2013

 • Στο πλαίσιο του ΙΡΑ Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας  «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013» διοργανώθηκε στις 14/09/2013 διασυνοριακή ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα από την Κέρκυρα στους Αγ. Σαράντα με επιστροφή. Συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ιστιοπλόοι με δέκα σκάφη.
02 04
06 08

 • Το Πρόγραμμα «Ελλάδα-Ιταλία» συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συνεργασίας 2013 (EC DAY 2013), με τρεις εκδηλώσεις που φέρουν το γενικό τίτλο "Η θάλασσα που μας ενώνει», τίτλος που ακολουθεί τα σλόγκαν που αξιοποιήθηκαν για την επικοινωνία του προγράμματος: "Τα έργα που ενώνουν μας» και «Τα μηνύματα που μας ενώνουν» (EC DAY 2012).
  Οι εκδηλώσεις, έχοντας συμβολική σημασία, αναφέρονται στην ανταλλαγή μικρών καραβιών που φέρουν μηνύματα συνεργασίας, το έμβλημα της ΕΕ, τα χρώματα της ελληνικής και ιταλικής σημαίας και το λογότυπο του EC DAY 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκαν χάρτινες βάρκες (από αδιάβροχο, ανακυκλώσιμο χαρτί), που από όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος, από νέους και παιδιά και αφέθηκαν να πλεύσουν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, το φυσικό σύνορο που ενώνει τις δύο χώρες.
  Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα (Περιφέρεια Ηπείρου), την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013, νέοι κωπηλάτες του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας, αφού κατασκεύασαν όμορφες βάρκες με δεκάδες μηνύματα συνεργασίας, ανοίχτηκαν στη θάλασσα για να τις αφήσουν να πλεύσουν στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ελλάδας - Ιταλίας. Κατά τη δεύτερη εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Κέρκυρα, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου, το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, Optimist ιστιοπλόοι, προσκόποι και παιδιά της ΜΚΟ: «Το χαμόγελο του παιδιού" δημιούργησαν πολύχρωμες βάρκες και έγραψαν μηνύματα συνεργασίας και φιλίας πριν τις αφήσουν, κάνοντας ιστιοπλοία, στη θάλασσα. Οι νέοι απόλαυσαν την εκδήλωση, καθώς και τα σάντουιτς, μπισκότα και χυμούς που τους περίμεναν στο τέλος της και που ετοίμασε γι αυτούς ο Κοι.Σ.Π.Ε. Κέρκυρας. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με δώρα για όλα τα παιδιά.
  Μια τρίτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής της Torre Guaceto, Carovigno (Brindisi), στην Ιταλία, στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, χάρτινα καράβια έγιναν από παιδιά σχολείου και αφέθηκαν ελεύθερα στη θάλασσα μαζί με κάποιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα», ένα είδος θαλάσσιας χελώνας που απειλείται σοβαρά από τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Τόρε Γκουατσέτο ιδρύθηκε με στόχο την παροχή ενός μοντέλου για βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης, στο πλαίσιο μιας συνεχούς βελτίωσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
  Με τις παραπάνω τρεις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνεργασίας 2013 (EC DAY 2013), η Ελλάδα και η Ιταλία, γιόρτασαν τις κοινές προσπάθειές τους για ανάπτυξη και συνεργασία.

Corfu Greece 14 Sept 2013 IMG 3955  wmdfss1
IMG 3979 IMG 4018

 

 • Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 25/9/2013 στην Λίμνη του Αγίου Νικόλαου στην Κρήτη η εκδήλωση με τίτλο «Ταξιδεύοντας με την παράδοση». Η εκδήλωση  περιλάμβανε την προβολή και δοκιμή γαστρονομικών εδεσμάτων από τις επιλέξιμες περιοχές του Προγράμματος. Συνολικά, εκτέθηκαν παραδοσιακά προϊόντα σε τέσσερα κιόσκια – περίπτερα, ήτοι:
 1. Περιφέρεια Κρήτης 
 2. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 
 3. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 
 4. Κύπρος

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου, όπου συνέβαλλε με  τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων και τοπικών προϊόντων, στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Τουρισμού.

CY1 DSC07163
CY2 CY3
CY4 CY5